Monique van Dijk – Groeneboer en Monique de Witte – van den Haak waren te gast in de derde editie van het Synode Café.  Dinsdag 20 februari spraken Daan Savert en Nadia Kroon van 16.00 – 16.45  uur in theatercafé De Leeuw in Arnhem met diverse gasten over het synodale proces.

Na de wereldwijde synodebijeenkomst in Rome, in oktober, zijn we nu op weg naar de tweede bijeenkomst in oktober dit jaar. Aan alle gelovigen is gevraagd om met elkaar in gesprek te gaan over de uitkomsten van de eerste bijeenkomst. Dit zijn de maanden van consultatie en gesprekken. Daarover spraken de gasten in het Synode Café. Vanuit hun eigen invalshoeken vertellen zij over deze boeiende fase in de synode over de toekomst van de kerk.

De gasten

Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Hij  praat ons bij over de ontwikkelingen na de synode bijeenkomst in oktober 2023 en duidt waar de spanningen zitten in het proces.

Bisschop Gerard de Korte van ‘s-Hertogenbosch vertelt over het gespreksmateriaal dat door een landelijke werkgroep vanuit de bisschoppen op 15 februari  is verspreid in heel katholieke Nederland om gesprekken over een aantal synode thema’s op gang te brengen.

Monique de Witte – van den Haak spreekt over het initiatief van het Netwerk Katholieke Vrouwen om in deze ronde van de synode de gesprekken over de positie van vrouwen in de kerk op gang te brengen, zodat de stemmen van vrouwen gehoord worden en hun verhalen blijven klinken.

Monique van Dijk – Groeneboer is hoogleraar religieuze educatie aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en vanaf het begin zeer betrokken bij het synodaal proces met speciale aandacht voor vrouwen en jongeren. Zij was een van de leden en woordvoerder van de Nederlandse delegatie in Praag. Zij spreekt over de wereldwijde ontwikkelingen die op gang zijn gekomen als gevolg van de synode.

Livestream

Je kunt de livestream online terug te kijken via onderstaand YouTube-venster.